Le Havre 2011: FIPRESCI prize @ Festivalul Filmului European România 2012

Le Havre

Finlanda / Franţa / Germania, 2011, 93’

comedie dramatică, film distins cu premiului FIPRESCI și nominalizat pentru Palme d’Or la Festivalul de la Cannes în 2011

Seara de gală a Festivalului Filmului European 2012, joi, 3 mai 2012, 19.30, Cinema PRO, București

 

Regia şi scenariul: Aki Kaurismäki

Imaginea: Timo Salminen

Montajul: Timo Linnasalo

Cu: Jean-Pierre Léaud, Jean-Pierre Darroussin, Kati Outinen, André Wilms, Elina Salo, Evelyne Didi, Blondin Miguel

Distribuit de: Independenţa Film

 

Marcel Marx, fost scriitor binecunoscut pentru viaţa boemă pe care o duce, se mută împreună cu soţia sa în oraşul-port Le Havre. Aici se bucură de o relaţie mai apropiată cu oamenii pe care îi întâlneşte profesând meseria onorabilă, dar puţin profitabilă, de lustragiu. Marcel a renunţat la visurile literare şi trăieşte fericit în lumea lui compusă din barul preferat, noua slujbă şi soţia lui, Arletty. Asta până când soarta face ca un băiat african să îi iasă în cale şi Marcel trebuie să lupte cu birocraţia pentru a putea să aibă grijă de copil, dar şi de soţia lui, internată în spital.

Aki Kaurismäki s-a născut în 1957 în Finlanda şi şi-a început cariera cinematografică realizând filme împreună cu fratele său mai mare, Mika Kaurismäki. Filmul lui de debut (ca regizor independent) a fost Crimă şi pedeapsă (1983), o adaptare a romanului lui Dostoievski. Şi-a câştigat recunoaşterea internaţională cu filmul Leningrad Cowboys Go to America (1989), selecţionat în numeroase festivaluri, şi care va avea şi o continuare – Les Leningrad Cowboys rencontrent Moïse (1994).

Acţiunea din majoritatea filmelor sale se desfăşoară în Helsinki: Calamari Union (1985), Shadows in Paradise (1986), Ariel (1988) şi The Match Factory Girl (1990) (ultimele trei alcătuiesc trilogia proletariatului). Viziunea lui Aki Kaurismäki asupra oraşului Helsinki este una critică şi cu totul ne-romantică. De multe ori, personajele vorbesc despre dorinţa lor de a părăsi oraşul: unele personaje ajung în Mexic (Ariel), altele în Estonia (Calamari Union şi Take Care of Your Scarf, Tatjana – 1994). Decorul este din anii ’80, chiar şi în filmele mai recente, şi se fac mereu referiri la Helsinki-ul anilor ’70 şi ’80.

Realizează ulterior J’ai engagé un tueur (1990) cu Jean-Pierre Léaud, La Vie de bohème (1992) (o adaptare a operei La Bohème) şi un remake mut după clasicul film finlandez Juha (1998).

Următoarele filme pe care le realizează – Drifting clouds / Nori trecători (1996), The Man Without a Past / Bărbatul fără trecut (2002) şi Lights in the Dusk / Luminile periferiei (2006) alcătuiesc o nouă trilogie, a recesiunii. Bărbatul fără trecut a primit Marele Premiu şi Premiul pentru cea mai bună interpretare la Festivalul de Film de la Cannes, 2002 şi a fost nominalizat la Premiile Oscar, categoria Cel mai bun film străin, în 2003. Şi următorul său film a fost ales să reprezinte Finlanda la categoria Cel mai bun film străin, dar în ambele situaţii Kaurismäki a decis să boicoteze premiile Oscar şi a refuzat nominalizarea ca protest împotriva politicii externe a Statelor Unite.

Kaurismäki vede Le Havre ca primă parte dintr-o trilogie despre viaţa în porturi.

 

Premii:

Premiul FIPRESCI – Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, 2011; Cel mai bun film – Festivalul Internaţional de Film de la Chicago, 2011; Premiul Arri-Zeiss – Festivalul de Film de la München, 2011; Premiul NBR la categoria film străin – National Board of Review, S.U.A., 2011; Cel mai bun film străin – Premiile Societăţii Naţionale a Criticilor de Film, S.U.A., 2012; Cel mai bun film, cea mai bună imagine, cel mai bun regizor, cel mai bun montaj, cel mai bun scenariu, cea mai bună actriţă în rol secundar – Premiile Jussi, 2012; Cel mai bun film – Premiile Louis Delluc, 2010.

52 de filme din 26 de țări vor putea fi văzute la cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Filmului European, organizat în luna mai de Institutul Cultural Român cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene. Festivalul va fi itinerat și în acest an la București (Cinema Studio și Cinemateca Eforie, 4-13 mai), Brașov (Centrul Cultural Reduta, 10-13 mai), Timișoara (Biblioteca Centrală Universitară, 17-20 mai), Tîrgu-Mureș (Teatrul Național, 17-20 mai) și Iași (Casa de Cultură „Mihai Ursachi“, 24-27 mai).

www.ffe.ro

Submit your comment

Please enter your name

Your name is required

Please enter a valid email address

An email address is required

Please enter your message

About

Modernism.ro construieşte infrastructura, adică autostrăzile, viaductele şi podurile de informaţie, pentru a te bucura de creativii dependenţi direct din rezervaţiile lor naturale.

Modernism.ro îţi aduce online evenimentele expoziţionale, vernisajele şi stă de vorbă cu artiştii într-un stil relaxat.

Modernism.ro nu se identifică în mod necesar și nu își asumă răspunderea pentru opiniile și viziunile exprimate în materialele de pe SITE și/sau în comentariile utilizatorilor SITE-ului. De asemenea, ne rezervăm dreptul de a nu publica, de a șterge sau refuza orice comentariu sau material care aduce prejudicii grave de orice natură la adresa unui alt utilizator sau persoane, ori ale cărui idei sunt complet în afara conceptului general al SITE-ului, ori care contravin valorilor de bază prezentate pe SITE. De asemenea, linkurile din SITE către alte site-uri (site-uri externe) sau imaginile sau clipurile de pe alte site-uri nu sunt aprobate, verificate sau autorizate de SITE. Site-ul nu își asumă nicio responsabilitate pentru acele linkuri, imagini sau clipuri video.

Pentru a putea utiliza continutul materialelor publicate de site-ul Modernism.ro vă rugăm să menționați sursa www.modernism.ro.

Modernism © 2015 All Rights Reserved

The Leading Romanian Art Magazine Online

Display Pagerank