Arhicunoscuta, banala, galbena, traditionala MAMALIGA a fost vedeta evenimentului organizat de National Geographic in parteneriat cu Boromir si Napolact, gazduit in curtea Muzeului Taranului Roman, in seara zilei de joi, 5 aprilie 2012. Printre mancarurile savuroase, de post si de dulce,  mamaliga a fost prezenta si intr-o serie de acuarele semnate Lucian Muntean.

Expozitia este deschisa la Clubul Taranului in luna aprilie 2012.

Text, foto si desene: Lucian Muntean

Săptămâna Patimilor

La sfârșitul Postului Paștilor, in  Săptămâna Patimilor taranul roman urma un intreg ritual, cu post si rugaciune, care culmina cu spovedania si sfanta impartasanie.

Mamaliga, care insotea orice mancare, in special cea de post, a ajuns sa fie chiar un simbol al taranului. In Postul Mare taranul punea pe masa o mamaliga fiarta in ceaun. Dupa rugaciunea “Tatal Nostru”, rostita de capul familiei, mamaliga era taiata cu un fir de ata si impartita mesenilor. Cu linguri de lemn, acestia mancau mamaliga cu fasole batuta sau cu alte preparate de post. Fiind in Săptămâna Patimilor acestia pomeneau cu evlavie de “Cina cea de Taina” imaginandu-i pe Apostoli in jurul lui Iisus Cristos.

Cristos a inviat, pe apostoli ii mai intalnim in calendar, taranii au plecat in occident, iar de “Cina cea de Taina”  ne mai amintim cand o vedem reprodusa in albume de arta. De post nu mai punem de mamaliga, ca mancam parizer de soia, iar de spovedit o facem pe Facebook…

hartia manuala este facuta de Razvan Supuran la Atelierul de Carte