Alambicul, vasul pentru gătit din cupru, potcoavele, coșurile de răchită și platourile din lemn au însoțit viețile oamenilor timp de secole întregi. Odată cu fabricarea în serie, obiectele manufacturate de meșteșugarii romi și-au pierdut din popularitate, dar nu și din valoare!

Noi credem în potențialul lor, așa că te provocăm pe tine, pasionat de design și/sau de meșteșuguri, să te gândești la ce fel de alte obiecte, mai vandabile pe piața de astăzi, ar putea manufactura meșteșugarii romi din materialele pe care le cunosc atât de bine (și combinații între acestea): lemn, alamă, răchită, tablă, cupru, argint, fier, piele sau aluminiu.

Ca să înțelegi cine sunt și ce fac meșteșugarii romi, venim cu povești, obiecte și meșteșugari la Facultatea de Arhitectură și la Libraria Cărturești, pe 9 și 10 aprilie. Îți prezentăm meșteșugurile, iar apoi te invităm să pui mâna pe unelte să încerci și tu. Pentru a te înscrie la workshopuri, trebuie doar să completezi formularul pe care-l găsești la adresa www.mestesukar.ro/concurs. Vei primi pe mail restul detaliilor.

Vor fi alături de noi :  Onuț (argintar), Florica (împletitoare), Sorin (rudar), Gamy (gabor) și Emil (caldarar).

Îți mai lăsăm apoi un timp în care să te gândești la obiecte mișto și vandabile pe care le-ar putea face meșteșugarii romi. Așteptăm propunerile tale schițate în format A3. Nu ne interesează calitatea desenului, ci inspirația, originalitatea și aplicabilitatea ideilor.

Ideile voastre îi pot inspira pe meșteșugarii romi. Ei vor da formă obiectelor gândite de voi și dacă acestea își vor arăta utilitatea, veți contribui direct la dezvoltarea unor comunități de argintari, căldărari, fierari, ceaunari, rudari, împletitori, gabori, ori pielari.

Schițele se pot depune  la sediul KCMC din Str. Lt. Av. Marcel Andreescu, nr.15, în perioadele 17-20 aprilie 2012 și 23-24 aprilie 2012, în intervalul 9:00- 16:30 sau la Facultatea de Arhitectură de Interior din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” – București (pentru studenții universității), pe 23 aprilie 2012.

Cele mai bune lucrări vor fi premiate :

Premiul I – 1300 lei, Premiul II – 650 lei, Pemiul III – 450 lei

 

Juriu

Khalid Inayeh – Arhitect și director proiect “Romano Cher-Casa Romilor”

Marian Dobre – Designer obiecte meșteșugărești în “Romano Cher-Casa Romilor”  Răzvan Luscov – Arhitect, conferențiar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”

Romeo Simiraș – Arhitect, lector la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”

Mugur Kreiss – Arhitect de interior independent

 

Evenimentul pe Facebook: http://www.facebook.com/events/359871160721679/

 

Pentru mai multe detalii și înscrieri, accesați www.mestesukar.ro/concurs, iar pentru întrebări și nelămuriri, trimiteți un e-mail la [email protected].

Acest concurs este realizat în cadrul proiectului  “Romano Cher – Casa Romilor”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013 (56327) – “Investește în oameni”. Proiectul are ca obiectiv principal readucerea meseriaşului tradiţional de etnie romă pe piaţa economică şi în viaţa activă a comunităţii.