Poate sunteţi curioşi ”Ce materiale se folosesc în art terapie?”…

Şi cum cred că este bine să fim curioşi, cred că e o întrebare foarte bună, care îmi dă prilejul să spun că nu oricine foloseşte culori sau creioane în terapie face art terapie. Ca art terapeut este important să şti, atât teoretic cât şi din experienţa personală, calităţile materialelor pe are le foloseşti.
Astfel, anumite materiale sunt indicate în anumite situaţii iar altele pot fi contraindicate, fie pentru anumite persoane, fie pentru anumite momente din cadru unui proces terapeutic mai îndelungat. În funcţie de materialul ales, clientul poate accesa nivele mai superficiale, mai conştiente, sau nivele mai profunde, aşa numitul aspect inconştient (sau neconștientizat încă, după cum spun adlerienii).

Ca şi materiale generale, în art terapie se folosesc culori (acuarele, acril), creioane (colorate, negre, de grafit), cărbuni (naturali, artificiali, negri sau coloraţi), reviste diverse pentru colaje, plastilină, lut, pate a sel, ba chiar şi carioci, pixuri, etc. Contează şi materialul pe care se lucrează, calitatea hârtiei, grosimea ei precum şi dimeniunile şi culoarea hârtiei alese de client. Toate acestea spun anumite lucruri despre acesta şi deschid noi căi de explorat.

De exemplu, dacă clientul alege pentru a lucra pix, carioca sau creion de grafit, cel mai probabil nu este pregătit să acceseze zone mai profunde, mai puţin conştientizate, de obicei mai sensibile, iar art terapeutul îi respectă această alegere.

*scris de Mihai Albu, psiholog, art terapeut Phronetik® în formare, Safe-Place.ro