Expoziția Alinei Staicu intitulată “Pretender” de la Visual Kontakt – Oradea

Vernisaj: 25 ianuarie ora 18:00
strada albacului 54, oradea

Statement:

Pretender

în contextul unei arte contemporane puternic conceptualizate, ceea ce constituie identitatea artistică este opţiunea, formularea acesteia şi atitudinea. poate că expresia s-a deplasat puternic înspre retoric sau s-a pierdut ca fiind insuficientă. mitul artistului romantic cu trăiri intense, filosofic meditativ şi neadaptat sau, dimpotrivă, puternic militant politic, revoluţionar este de cele mai multe ori ridiculizat. spectacolul a luat locul realităţii iar trăirile s-au transformat în simulări.
ca o prognoză apocaliptică, aceste premise îngrijorează, stârnesc suspiciuni şi transformă concepţii şi percepţii. conexiunea cu socialul şi ancorarea puternică într-o anumită paradigmă culturală au fost însă indispensabile actului artistic.
în oricare dintre proiectele personale (de obicei vaste) am căutat nu răspunsuri ci alte întrebări, o reflectare spontană a lumii pe care o percep fragmentată, din care de multe ori nu înţeleg nimic. şi tocmai aceasta constituie continua mea fascinaţie; nici unul din proiecte nu poate fi considerat „un caz închis” şi nici unul nu se structurează ca şi naraţie coerentă.
îmi place să consider că sunt „scenarii” absurde, uneori ironice, alteori sentimentale, care alternează explicitul cu misterul. este o lăcomie a experienţelor ce vine din convingerea că nu destinaţia este importantă ci călătoria în sine. lumea este încă un labirint fascinant, o lume a minunilor în care fiecare şi orice este o piesă importantă de puzzle. în cazul proiectelor mele, nu caut să văd întregul puzzle atâta timp cât fiecare piesă este trăită ca o lume în sine. din care, în continuare, nu înţeleg mai nimic.