Arta de a face bine. Tinerii din Craiova dezbat liber despre implicare și responsabilizare în cadrul proiectului Cinema.edu

Aflat la a doua sa ediţie, proiectul de educaţie socială “Cinema.edu”, înregistrând  rezultate  extraordinare în Bucureşti, continuă şi anul acesta seria de proiecţii cinematografice axate pe teme educative.

Asociaţia Culturală Macondo propune elevilor de liceu vizionarea filmului documentar “Waste Land”  în zilele de 14, 17 şi 24 octombrie, la Centrul de Cultură Contemporană Club Electro Putere Craiova.  Proiecţia este un prim eveniment în cadrul proiectului “cinema.edu” ce va demara la nivel naţional în februarie 2012.

Peste 900 de liceeni de la Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti, Colegiul Naţional Elena Cuza şi Colegiul Naţional Carol I sunt aşteptaţi atât la vizionarea filmului cât şi la discuţia cu invitatul acestor proiecţii : Constantin Cătălin Zamfir, coordonatorul pe judeţul Dolj Let’s Do It, Romania!

Documentarul Waste Land, este un film în regia lui Lucy Walker (2010). Filmul a făcut înconjurul lumii, câștigând până acum peste 30 de premii importante, printre care Premiul pentru Cel Mai Bun Documentar la Festivalul Internațional de Film de la Sundance (evenimentul actorului Robert Redford, cel mai mare din lume pe film independent), nominalizat pentru aceeași categorie la Oscar, Premiul Publicului la Berlin la secțiunea Panorama şi multe alte festivaluri din America şi din lume (Sarajevo, Seattle, Dallas, Provincetown, Mauit, Paulinia, Durban, Tobago, Vancouver, Såo Paolo, Stockholm, Princeton, etc.).

În jurul celei mai mari gropi de gunoi din lume, Jardim Gramacho, situată la periferia orașului Rio de Janeiro, un artist fotograf  originar din Brazilia, Vik Muniz, și o echipă de filmare pornesc aventura  unui proiect menit să schimbe viața unui mic grup de „catadores” – culegători de materiale reciclabile – , folosind chiar materialele din care aceștia își câștigă existența. Șase dintre aceștia vor deveni subiecte fotografice ale artistului Vik Muniz. Ineditul acestor fotografii este că ele vor fi „pictate”cu materiale reciclabile, iar unele dintre acestea reproduc tablouri clasice, gen „Moartea lui Marat” pictat de Jacques-Louis David.

În cei trei ani, cât au durat filmările, oamenii implicați în realizarea acestuia ajung să cunoască viața celor 15.000 de oameni care își caștigă existența de pe urma celei mai mari gropi de gunoi și, în același timp, să producă arta în cele mai neașteptate locuri.

Programul proiecţiilor în Craiova:

  • prima proiecţie va fi realizată vineri, 14 octombrie, ora 17, cu elevii claselor a XI-a din cele trei licee;
  • a doua proiecţie va avea loc, luni, 17 octombrie, ora 10.30, cu elevii claselor a X-a de la colegiile naţionale Elena Cuza şi Carol I;
  • a treia proiecţie se va desfăşura, luni, 24 octombrie, ora 17, cu elevii claselor a X-a de la Colegiul Naţional Buzesti şi cu elevii claselor a XII-a din toate cele trei colegii

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne contactați la:

Tel: 0725 925 314

E-mail: [email protected]

www.cinema-edu.ro

Persoană de contact: Radu Panaitescu – coordonator proiect Cinema.edu Craiova

Organizator: Asociaţia Culturală Macondo

Cu sprijinul: Centrului de Cultură Contemporană Club Electro Putere Craiova

Parteneri media: Gazeta de Sud,  craiova.ro, alternativ.ro, yazee.ro, port.ro, sapteseri.ro, modernism.ro, hypestreet.ro, filmreporter.ro