Timp de aproape doua luni, (8 septembrie – 31 octombrie 2011) Parcului Kiseleff, Bucuresti va gazdui lucrarile de arta realizate in cadrul proiectului SPATIU EXPANDAT de artistii: Judit Balko, Mihai Balko, Otilia Boeru, Adina Cioran, Marius Leonte, Christian Paraschiv, Mima Sorocean.

Lucrarile prezentate au fost realizate in 2011 pornind de la tema migrare si reasezare. Artistii au abordat diferite aspecte ale acestei teme investigand  identitatea personala sau de grup, in contextul lumii actuale definita de schimbare si miscare.

Pielea si corpul/ nomos, Human being, Habitat surogat, Fara titlu, Jurnal, Epurare, Nomazii gri, sunt cele 7 lucrari de arta ce vor anima spatiul bucurestean in toamna acestui an.

Christian Paraschiv - “Pielea si corpul / Nomos”

Christian Paraschiv (n. 1953), stabilit in prezent  in Franta, dezvolta in spatiu o instalatie numita “Pielea si corpul / Nomos” compusa din placi de plexi amprentate cu detali corporale compunand doua siluete umane, lucrarea problematizand idea de corp – vehicol sau corp – haina “corpul omului il purtam toti cu noi sau el ne poarta pe noi ?  Fiind un artist in Exil din 1986 pot sa consider ca MIGRAREA este starea normala a corpului pentru mine”.

Marius Leonte - “Human being”

Marius Leonte (n. 1964 ) compune spatial o structura biomorfa, numita “Human being” ,din metal oxidat, pentru a dezvolta idea de evolutie umana intre “ exterior / interior, agresiv / bland, sensibil / dur”.

Otilia Boeru - ”Habitat surogat”

Otilia Boeru (n. 1979) pune in discutie in lucrarea Habitat surogat” idea de constructie standardizata, depersonalizata ce nu-i ofera locatarului decat un adapost temporar „O astfel de locuinta poate fi oricand parasita pentru una la fel”.

Mima Sorocean - fara titlu

Imaginea unei locuinte personale este folosita si de artista Mima Sorocean ( n. 1976 ) pentrua sugera ideea transparentei identitatii umane, nationale si culturale, indiferent de locatia geografica.  Constructia ofera un anumit grad de protectie (ploaie, frig), dar reprezinta de fapt o iluzie a proprietatii, a separarii, a delimitarii”.

Mihai Balko - “Nomazii gri”

Artistul Mihai Balko (n. 1977) problematizeaza in lucrarea “Nomazii gri” transformarile suferite de indivizii pusi in fata situatiei de a-si parasi casa si a o lua de la inceput in alta parte, casa  transformandu-se intr-o fiinta ce poarta cu sine amprenta oamenilor care au locuit in ea.

Adina Cioran - “Jurnal“

Indiferent in ce directie te deplasezi, te intorci in punctual din care ai plecat – ne spune in lucrarea “Jurnal “ Adina Cioran (n. 1979 ), “o metafora a reasezarii si intoarcerii la propriile valori”.

Judit Balko - “Epurare”

Despre trecut si modul in care te plasezi fata de el vorbeste si lucrarea “Epurare” a artistei Judit Balko (n. 1978), “nimic din ce s-a întamplat nu poate fi şters fără urme sau urmări”.

SPATIU EXPANDAT este un proiect de arta in spatiul public ce  propune descoperirea artei contemporane, descifrarea mesajului transmis de ea si a modului in care poate interactiona cu spatiul in care este inserata.

Pentru cei interesati de o incursiune in lumea artei, Asociația Volum Art realizeaza, in cadrul proiectului Spatiu expandatateliere de arta dedicate  copiilor intre 6-12 ani precum si prezentari ale lucrarilor deja amplasate, destinate publicului larg. Participarea se face in regim de gratuitate, pe baza de inscriere.

Ateliere de arta  se vor desfasura in incinta parcului in zilele de sambata si duminica, 17 si 18 septembrie, 1 si 2 octombrie, 15 si 16 octombrie incepand cu ora 11.00. Concomitent, parintii sunt invitati sa participe la prezentarea  lucrarilor din cadrul acestui proiect de arta in spatiu public.

Programul de ghidaj, cu durata de 1.00h se va desfasura in zilele de sambata , 24 septembrie si 8 octombrie,  orele 11 si. 14

Organizator: Asociatia Volum Art

Un proiect finantat de Administratia Fondului Cultural National

Parteneri: Primaria Sector 1, On Media International, Global Mindscape, Gebruder Weiss, Muzeul National al Taranului Roman

Recomandat de Dilema Veche

Parteneri Media: Radio Romania Cultural, Decat o Revista, Veioza Arte, Vernisaje.com, Modernism.ro, Metropotam, Web@Cultura