Jazz manouche-ul reprezentat la cel mai inalt nivel la International Romani Art Festival. Corzile sfaraie, ritmul tine pasul vioi iar parfumul trecutului iti merge direct la inima. Seara de sambata, 18 iunie a festivalului iti aduce o portie dubla de gypsy jazz cu Danube’s Banks (Germania) si Harmonia Garden (Ungaria).

Danube’s Banks

Adusi pe scena IRAF in parteneriat cu Centrului Cultural German Cluj-Napoca

Inceput ca un simplu proiect a 4 prieteni porniti in 2008 in turneu de-a lungul Dunarii, Danube’s Banks au crescut repede intr-un live band puternic cu sase artisti, adunand in mai putin de trei ani numeroase motive de lauda. Doua albume, onoarea de a fi trupa oficiala a circului de copii Allegro, o multime de concerte in toata Europa (printre care si in IRAF in 2009) sunt doar cateva dintre acestea.

Muzica lor este energica si plina de emotie, aducand pe scena un mix fresh de swing-manouche contemporan si sunete balcanice care adesea aluneca in influente Klezmer. Un mix despre care ei spun ca genereaza “un extaz ametitor” dar in acelasi timp aduce aminte de “tragicul aceastei lumi”.

Credinciosi eroului lor, Django Reinhardt, trupa recreaza pe scena o adevarata atmosfera a anilor ’30 de la tinuta vestimentara pana la atitudine. O caracteristica aparte a Danube’s Banks este definita si de benzile desenate realizate de artistii insisi care insostesc mereu muzica grupului si ilustreaza cu inspiratie aventurile artistilor de-a lungul experientei muzicale. Momentan, Danube’s Banks isi promoveaza ultimul lor album “Hot Gypsy Fire” ce include  14 piese creatie proprie la care se alatura un “clasic” Django Reinhardt.

Harmonia Garden

Muzica celor de la Harmonia Garden  inglobeaza cu success in sunetul vioi al jazz manouch-ului  armonii traditionale tipice Europei centrale.  Pastrand standardele “Django jazz-ului”, grupul  isi defineste insa o identitate proprie. In sound-ul lor regasim atat ritmuri de Csárdás, expresie a radacinilor maghiare ale trupei cat si influentele contemporane asupra artistilor, prin rearanjamente ale unor soundtrack-uri célèbre ca cele din pelicule ca “James Bond” sau “Chocolat”.  O specificitate aparte trupei o da si folosirea intrumentelor tipice folclorului, cum ar fi acordeonul sau tambalul, ca si intrumente de jazz.

Fiecare concert al trupei dovedeste maiestria cu care artistii isi cunosc si manuiesc intrumentele. Toti mebrii Harmonia Garden au studii de specialitate, fiind absolventi  ai conservatorului si activand in diverse orchestre simfonice maghiare recunoscute la nivel mondial.

Meritul trupei a fost recent recunoscut de statul maghiar, artistilor fiindu-le decernat de catre primul ministru al Ungariei premiul I pentru “modernizarea sunetului cantecelor folk maghiare si popularizarea traditiei”.

Danube’s Banks si Harmonia Garden sunt urmati sambata pe scena IRAF de binecunoscutul grup maghiar Mitsoura. Afterparty-ul este asigurat de DJ Gypsy Viking, venit tocmai din Canada.

Mai multe detalii despre ce mai vezi si asculti la IRAF cat si informatii despre program, bilete, cazare si reguli de acces in festival gasesti pe www.iraf.ro.

International Romani Art Festival este un eveniment organizat de Asociatia Culturala TURN, in colaborare cu Bu Bu Bookinghouse and Events si finantat de catre Agentia Nationala Pentru Romi, Guvernul Romaniei- Departamentul pentru Relatii Interetnice si Centrul Cultural German Cluj-Napoca.

This is a friendship of a beautiful beginning!

Asociatia Culturala TURN

www.iraf.ro

www.myspace.com/turniraf

http://twitter.com/IRAFest