Divizia Studio-Line a casei Rosenthal este recunoscută la nivel mondial pentru accentul pe care îl pune pe design-ul sofisticat, avangardist. Artişti şi designeri de produs  celebri din întreaga lume şi-au imaginat de-a lungul vremii noi servicii de masă, accesorii unice  sau obiecte de cadou din porţelan şi cristal pentru Rosenthal Studio-Line. Pe lângă colecţiile din porţelan, acest brand propune şi seturi de tacâmuri  şi pahare de cea mai înalta calitate, pentru a oferi toate elementele unei mese desăvârşite.

Tapio, Wirkkala Ura 1961

1961-2011

Ansamblu

Baobab, Emmanuel Babled 1998

Fast, Cedric Ragot 2006

LoveLove, Eugen Gomringer 1970

Rosenthal Studio-Line se adresează acelor oameni îndragostiţi de design şi de artă în general, deschişi la idei de produs moderne şi inovatoare.

Motto-ul  şi obiectivul acestei divizii din cadrul casei Rosenthal  a fost întotdeauna acela de a aduce design-ul modern în cultura mesei şi a amenajării spaţiului interior. Designeri de prestigiu au transpus propriile lor concepţii despre design-ul de produs inovator, sofisticat şi functional în colecţiile Rosenthal, unificaţi de sloganul acestui brand, “Crearea în permanenţă a originalului timpurilor noastre”. Cu această divizie, Studio-Line, introdusă în anul 1950, Rosenthal şi-a asumat practic rolul de avangardist in industrie. De atunci, Studio-Line a făcut istorie în design până în zilele noastre, stabilind trendurile în domeniu.

50 de ani de Rosenthal Studio-Line – 50 de vaze Ediţie Limitată

Pentru a marca jubileul de jumătate de secol de Studio-Line, Rosenthal propune pentru acest an de sărbătoare o ediţie limitată specială: 50 de vaze ce poartă semnătura unor artişti şi designeri de renume au fost selecţionate dintre creaţiile casei din 1950 până astăzi, pentru a reflecta diversitatea şi inovaţia acestei divizii.
Această colecţie debutează în anul 1961 cu o vază creată de celebrul designer finlandez Tapio Wirkkala şi se încheie în  2011 cu un nou design semnat Christophe de la Fontaine. Multe dintre aceste obiecte au devenit astăzi clasice,  atemporale, regăsindu-se  în colecţia permanentă Rosenthal Studio-Line. Alte piese, luate  din arhivele Rosenthal au fost reintroduse în colecţie doar pentru această aniversare. Vazele din porţelan incluse în această ediţie limitată au fost create de artişti şi arhitecţi  importanţi,  precum Bjorn Wiinblad, Tapio Wirkkala sau Marcello Morandini. Mulţi dintre aceşti artişti au fost descoperiţi de fondatorul casei, Philip Rosenthal, începându-şi cariera de succes în cadrul Rosenthal Studio-Line.

Fiecare vază este re-editată într-o singură  dimensiune  şi este  propusă exclusiv  în porţelan alb sau negru. Alternanţa dintre porţelanul mat şi cel lucios, ce se regăseşte la nivelul diverselor modele, accentuează şarmul subtil al acestei colecţii.

Istoria diviziei Rosenthal Studio Line

Atunci când Philip Rosenthal jr. ( n.r. fiul fondatorului casei Rosenthal) s-a alăturat companiei în 1950, o nouă direcţie în ceea ce priveşte crearea de noi produse a fost instituită. Rosenthal jr. a pledat încă de la început pentru o ruptură radicală de design-ul tradiţional. Obiectivul său? Transferul design-ului avangardist al produselor de larg consum  în sfera porţelanului –  o tendinţa din ce în ce mai pregnantă  în Italia sau Statele Unite ale Americii la acea vreme.

Cu primele colecţii ce surprindeau noua direcţie în design a casei, Rosenthal a îndrăznit să încerce să integreze funcţionalitatea tradiţiei Bauhaus cu stilul aranjării mesei caracteristic acelei perioade.
Aceşti primi ani de pionierat în sfera design-ului modern s-au concretizat în numeroase produse devenite astăzi legendare, precum  vaza în formă de orhidee, aşa-zisa “Pregnant Luise”, creată de Fritz Heidenreich în anul 1950 sau servicul de masă  “Fortuna”, semnat Elsa Fischer-Treyden, în 1957.

Considerată  iniţial de către  critici drept “frivolă”, sau de-a dreptul “kitsch”, noua linie contemporană Rosenthal s-a transformat la scurt timp  într-o reclamă inovatoare pentru industria porţelanului. Parteneriatul cu designerul american Raymond Loewy şi studio-ul său s-a dovedit a fi revoluţionar. În colaborare cu Richard Latham, Loewy a creat  pentru Rosenthal forma “2000”. Acest serviciu de masă extrem de simplu, ce se remarca prin forma sa supla, va deveni o colecţie de success pentru o lungă perioada de timp, ajutând noul brand Rosenthal să cunoască succesul la nivel internaţional.

În 1961, numele noului brand – Rosenthal Studio-Line se lansa oficial. Philip Rosenthal explica noul concept, ce avea să co-existe cu gama tradiţională Rosenthal Classic, în cadrul unei conferinţe de presă din acelaşi an: “Cu linia Studio-Line, Rosenthal işi propune să vină pe piaţă cu concepte originale, fără a ţine cont de orientarea lor artistică initială, atâta timp cât ele se dovedesc a fi în pas cu vremurile noastre, funcţionale şi  adecvate materialului cu care lucrăm, porţelanul.

În  concordanţă cu obiectivul său de a crea o adevarată cultură contemporană a mesei şi a îmbunătăţi design-ul de interior, Philip Rosenthal jr. a lărgit gama de produse Rosenthal Studio-Line cu pahare din cristal şi tacâmuri. Din anii 50, Rosenthal s-a concentrat şi a avut ca sursă de inspiraţie design-ul american. La sfârşitul aceleiaşi decade, stilul  scandinav de această dată a început să devină din ce în ce mai influent.

Reprezentanţii de seamă ai acestui nou val erau finlandezii Tapio Wirkkala şi Timo Sarpaneva. In 1962, Rosenthal a lansat primul serviciu de masă creat de designerul Wirkkala, denumit “Variation”. Alte design-uri de success urmau să fie lansate. Acelaşi Wirkkala a fost cel care, în 1963, combina materiale precum porţelanul şi metalul, pentru prima dată pentru casa Rosenthal.
Timo Sarpaneva, co-naţionalul său,  urma să devină şi el celebru pentru stilul său blând, organic, derivat din materialele naturale cu care fusese obişnuit în Finlanda natală. Cea mai de success linie lansată de Sarpaneva pentru Rosenthal a fost  serviciul “Suomi”, în 1976, set care încă se produce şi astăzi.

Una dintre cele mai importante personalităţi din cercul de designeri care au colaborat cu casa Rosenthal este meşterul artizan şi designerul de produs Björn Wiinblad. Din 1957, Wiinblad a creat numeroase figurine şi decoraţiuni ornamentale – inspirate în general de teatrul muzical – pentru brandul Rosenthal Studio-Line în stilul său distinctiv, vesel, “ca din poveşti”. Danezul a creat şi colecţii din cristal şi porţelan pentru Rosenthal, inclusiv  poate cel mai complex şi spectaculos serviciu de masă din toate timpurile –  Magic Flute ( Flautul Fermecat).

În anii 80,  Rosenthal a colaborat în special cu designeri italieni de top. O noua fază “geometrică” a fost introdusă pentru Rosenthal Studio-Line de către Mario Bellini cu forma sa, “Cupola” şi de către Aldo Rossi cu serviciul de masă “Il Faro”. Designerul american Dorothy Hafner a intervenit cu elemente pop-art, creând setul “Flash”.

Rosenthal colaborează şi astăzi, la fel de intens ca în trecut cu artişti şi designeri de excepţie, din toate colţurile lumii. Proiectele în colaboare cu designerul Jasper Morrison, care a creat setul “Moon” pentru Rosenthal sunt printre cele mai interesante. Divizia Rosenthal Studio-Line a fost influenţată în noul mileniu de către designerul italian Enzo Mari şi a sa colecţie de accesorii pentru birou “Scrittura”, ce îmbină materiale precum porţelanul şi oţelul inoxidabil, sau de către  duo-ul de designeri britanici Robin Platt si Cairn Young, cu ideile lor pline de imaginaţie.

Francezul Cédric Ragot, cu design-ul său futurist pentru vaza “Fast”, una dintre cele mai bine vândute vaze din toate timpurile, Dror Benshetrit cu “Vase of Phases”, cunoscută drept “ Vaza Spartă”, colecţia Reunion a lui Pieke Bergmans şi nu în ultimul rând liniile “Landscape” si “Papyrus”, semnate Patricia Urquiola respectiv Vittorio Passaro – duc mai departe cu succes tradiţia şi spiritul Rosenthal Studio-Line în noul mileniu.

Colectiile diviziei Rosenthal Studio-Line sunt disponibile in exclusivitate la My House – Calea Dorobantilor 168 sau online, pe www.myhousecult.ro , sectiunea Rosenthal Studio Line.

Foto credits: My House, Cosmin Năsui