Între 18 şi 22 mai 2011 la Cracovia a avut loc cea de-a 4-a ediţie a Festivalului Culturii Române.

Anul acesta ICR Varşovia a propus descoperirea culturii române prin muzică. În Cracovia, oraş considerat a doua capitală culturală a Poloniei, timp de aproape o săptămână, au răsunat acordurile muzicii româneşti.

Concertul din deschiderea Festivalului a avut loc pe cea mai înaltă scenă din Cracovia. Astfel, în 18 mai, Alexandru Bălănescu şi Ada Milea au cucerit publicul aflat în Sala Kopułowa a Teatrului Groteska. Povestea lui Robinson Crusoe, a lui Vineri, a sirenei şi a lui Pierre Piratul, într-un cuvânt Insula a prins contur în amfiteatrul neîncăpător, astfel încât s-a stat nu numai pe scările dintre rânduri, dar şi pe jos sau în picioare. Cei doi artişti au fost rechemaţi în scenă de mai multe ori prin aplauzele călduroase ale celor prezenţi, care s-au desprins cu greu din atmosfera spectacolului, fiind invitaţi apoi la un pahar de vin oferit de ICR Varşovia.

A doua zi, Festivalul s-a mutat în cartierul evreiesc Kazimierz, într-unul din locurile cult: clubul Alchemia. Aici Matze (Cristian Stanciu), DJ Rolf (Rolf Onoicenco) şi VJ Tom (Tom Brânduş) şi-au prezentat proiectul Pericol, o îmbinare de fragmente audio şi video. Astfel, pe un fundal muzical antrenant, pe 3 ecrane au fost proiectate scurte fragmente din filme româneşti şi poloneze, mixate cu clipuri din ştiri internaţionale, totul într-o manieră originală.

Vineri, 20 mai, formaţia Zdob şi Zdub a susţinut un concert incendiar în clubul Rotunda. La prima apariţie în public după ediţia de anul acesta a concursului Euroviziunii, moldovenii au ridicat sala în aer prin cocktailul de ritmuri, sunete tradiţionale şi mişcare. Atmosfera era sufocantă, dar s-a dansat şi cântat tot timpul în acest show ce a îmbinat hardcore-ul şi folclorul românesc şi moldovenesc. Cele peste 300 de persoane prezente i-au rechemat şi la al doilea bis, „Ciocârlia” cucerindu-i definitiv pe polonezi.

Sâmbătă, 21 mai, Festivalul a continuat cu ritmuri de jazz. În ambianţa elegantă a clubului Jazz Faust Cafe, Maria Răducanu, Krister Jonsson şi Pedro Negrescu au cântat Bucureşti Bazar, un program prin care au evocat Bucureştiul de altădată, de la Anton Pann la Jean Moscopol, Maria Tănase şi Gică Petrescu. Pivniţa în care este amenajat clubul s-a umplut până la refuz. Seara însă nu s-a terminat aici, ci a continuat pe ritmuri româneşti şi balcanice în clubul Piękny Pies. Aici noaptea nu a fost doar fierbinte, dar şi albă, tinerii părăsind ringul de dans doar la orele târzii ale dimineţii.

În ultima zi a festivalului, duminica, la Sinagoga Kupa din cartierul evreiesc Kazimierz, Maria Răducanu a făcut o plimbare, împreună cu chitara fermecată a lui Maxim Belciug, prin muzica Europei, de la romanţă la vodevil, de la tango la doină. Sala a fost plină şi de data asta, concertul din închiderea festivalului confirmând, încă o dată, interesul publicului cracovian pentru cultura română. Intrarea a fost liberă la toate evenimentele festivalului.

Reamintim că proiectul Festivalului Culturii Române la Cracovia (FCR) a luat naştere în anul 2008, la un an şi jumătate de la deschiderea ICR în capitala poloneză, propunându-şi să facă din cultura română o prezenţă permanentă în peisajul unuia dintre oraşele poloneze cel mai efervescente şi mai ofertante din punct de vedere cultural. FCR a fost încă de la prima ediţie un demers ambiţios care s-a adresat celor mai largi categorii de public şi a încercat să recreeze o imagine a culturii române în formele sale cele mai

diverse şi mai atrăgătoare.

ul. Krakowskie Przedmieście 47/51, 00-071 Warszawa

Tel./Fax + 48 22 828 12 78

mail: [email protected]