Consiliul Judetean Vrancea si Centrul Judetean pentru Promovarea Culturii Traditionale, Artelor si Meseriilor Vrancea organizeaza  la Galeriile de Arta din Focsani o expozitie inedita a plasticianului Liviu Nedelcu. Nãscut pe 26 februarie 1962, la Petresti-Bacãu, Liviu Nedelcu este absolvent al Facultãtii de Artã din Iasi, sectia Picturã, la clasa prof. Dan Hatmanu, si obtine doctoratul la Facultatea de Arte a Universitatii de Vest, din Timisoara in 2007. Membru titular al Uniunii Artistilor Plastici din România din 1990, in perioada 1984-1996 Liviu Nedelcu a participat la expozitii de grup organizate în: Turcia, Germania, Polonia, Olanda, Finlanda, S.U.A., Suedia, Franta, Cehia si Republica Moldova. A urmat o perioada in care lucrarile lui Liviu Nedelcu au fost expuse in expozitii de grup, anuale si bienale organizate in marile orase din tara, criticii de arta apreciind profunzimea si inspiratia lucrarilor renumitului pictor focsanean. Toate acestea s-au concretizat cu nenumarate premii. In 1990 Liviu Nedelcu a obtinut premiul al II-lea, la „Voronetiana-Suceava”, in 1993, a primit premiul U.A.P. din Romãnia, in 1994, Premiul U.A.P. din Republica Moldova, in 1998, Premiul „Ştefan Dimitrescu”, la Bîrlad, a primit Nominalizare la Bienala „Lascãr Vorel”, la Piatra-Neamt si in 2006 iar Nominalizare la „Saloanele Moldovei”. În perioada 1984-2011 a participat la nenumarate expozitii de la care nu au lipsit premiile. Are lucrări în colectiile muzeelor din Bacău, Focsani si Suceava precum si în colectii particulare din tarã si strãinătate. “Anii din urmă, asociați cu firescul unui evident succes, i-au confirmat că opțiunea prezentului poate configura o carieră ce se apropie de zenit. Semnul spontan, tușant, a devenit Sens. Văd în Liviu Nedelcu un creator nestăvilit, capabil oricând să picteze toți pereții invizibili ai lumii și ar mai căuta încă prin alte zone ale universului. Îl salut, ca de fiecare dată la o nouă expoziție, cu sentimentul că particip la un eveniment neconvențional și, tocmai de aceea, de tot interesul. Surprizele lui anunță de fiecare dată, ceva memorabil în ordinea unor așteptări cu final dinainte cunoscut. Liviu Nedelcu este un artist acordat perfect la orizontul post-modern al lumii de azi… “ spune criticul de arta Valentin Ciuca.

Expozitia plasticianului Liviu Nedelcu, intitulata „Nud” este deschisă începând cu data de 24 februarie la Galeriile de Arta din Focsani la ora 17.00 si va putea fi admirata de public pana pe 15 martie, între orele 15 – 19 de luni pâna vineri.

„Orice comentariu despre pictorul Liviu Nedelcu trebuie să sublinieze încă de la început  vivacitatea artistului, cuplată unei efervescențe imaginative capabile să rezolve orice subiect de compoziție sau de temă plastică. Asemenea vitalism creator este semnul indubitabil al profesionalismului și al capacității inventive irepresibile.

Am parcurs alături în discuții și vernisaje, atât la Iași, Bacău sau Focșani, fazele  unei cunoașteri reciproce, stabilirea raporturilor complementare dintre pictor și critic, finalizate prin acordul că profesiunea de creator presupune talent nativ, șlefuit prin parcurgerea etapelor formării și ale instruirii felului de a vedea și interpreta lumea, universul vizibilului și profunzimile ființei. Pe acest traiect inițiatic, am descoperit un Om și un Artist care, cu adevărat, are ceva de spus semenilor săi. Vitalitatea invocată ține de insomniile spiritului, iar pictorul transfigurează în artă vibrațiile unei conștiințe mereu în alertă.

Dacă la începuturi se menținea într-un dialog oarecum protocolar cu ideea de realitate, apelând la rigorile decente ale desenului și compoziției, de la o vreme a avut loc o veritabilă explozie cu efect devastator. Gestul spontan și direct, nonconvenționalitatea, au devenit noii termeni de lucru ai artistului. Imaginea se debarasase de expresia confortabilă, bine recepționată de cei sentimentali și obedienți temelor clasice, aruncând peste bord convențiile prestabilite. Pânzele sale au explodat pur și simplu, iar pânza tabloului a devenit spațiul unei coride sau unui tragic autodafe. Amplitudinea curbelor vaste, spontane, sugerează unduiri feminine, nostalgii ale anilor tineri, în acord muzical cu relațiile cromatice vitaliste. În raport cu luxurianta construcție a proiectului vizual, paleta se dezlănțuie însă protejează armonia. Energetismul amintit i-a definit perioada nudurilor glorioase, unde intervenția colajului sugera și dimensiunea ludicului. Atașante, intrigante, asemenea conexiuni animau spațiul plastic cu energia unui nestăvilit.

Anii din urmă, asociați cu firescul unui evident succes, i-au confirmat că opțiunea prezentului poate configura o carieră ce se apropie de zenit. Semnul spontan, tușant, a devenit Sens. Văd în Liviu Nedelcu un creator nestăvilit, capabil oricând să picteze toți pereții invizibili ai lumii și ar mai căuta încă prin alte zone ale universului. Îl salut, ca de fiecare dată la o nouă expoziție, cu sentimentul că particip la un eveniment neconvențional și, tocmai de aceea, de tot interesul. Surprizele lui anunță de fiecare dată, ceva memorabil în ordinea unor așteptări cu final dinainte cunoscut. Liviu Nedelcu este un artist acordat perfect la orizontul post-modern al lumii de azi…” – Valentin  Ciucă