Pentru noi, un concurs de idei nu este doar un concurs despre imaginea finala. Suntem de parere ca, in Romania, concursul poate deveni mai mult decat o urna 6/49, din care extragem solutii [aparent] castigatoare. In intampinarea acestui gand propunem un altfel de concurs, un instrument de cercetare urbana. Cum cercetarea pare sa nu-si gaseasca o nevoie imediata in contextul educatiei si practicii, credem ca este nevoie de o provocare, un motiv pentru a cauta. Drept urmare, propunem ideea unei AVENTURI URBANE bazate pe explorarea orasului romanesc in toate cele 3 etape ale concursului: documentarea temei, schitarea interventiilor, premierea castigatorilor.

Pentru conturarea spiritului de aventura am luat 3 decizii:

Prima a fost acea de a da ocazia tinerilor sa-si defineasca propria identitate culturala si profesionala. Doua reguli importante au conturat profilul participantului: limita maxima de varsta la 35 de ani si pluridisciplinaritatea. Artist, jurist, ase-ist, arhitect sau antropolog si sociolog, pe scurt, orice tanar cu idei despre oras, indiferent de pregatirea sa profesionala, insa nascut dupa anul 1975, si stapanit de spiritul de aventura, este incurajat sa participe la acest concurs. Vom numi toti participantii la concurs cu titlul de TINERI INVENTATORI URBANI.

Odata conturat acest grup, am ales sa premiem 10 proiecte pentru a continua comunicarea in baza solutiilor castigatoare. In felul acesta concurentii ajung sa-si verifice ideile (inventiile) in cadrul unei aventuri comune. Accentul va fi pus pe un grup de discutie si contact direct, angajand un dialog intre toti participantii la evenimente. Cele 10 proiecte castigatoare vor incerca astfel a fi brevetate.

A treia decizie a fost sa oferim premii bazate pe experiente reale, specifice aventurii, nu in bani. Consideram ca participarea la acest concurs trebuie recompensata prin imbogatirea experientei de concurs. Astfel, propunem o serie de premii alternative, ce stau la baza criteriilor enuntate anterior. Vom zbura cu elicopterul deasupra orasului, vom face vizite in combinat si port, vom incalta pantofi sport si vom explora orasul asemeni situationistilor. Totodata se va discuta pe tema inventiilor la televizor, radio sau cu membri ai administratiei locale. Toate sub sigla AVENTURII INVENTATORILOR URBANI.

[ORASUL POSIBIL]
Concurs de inventii urbane,
Episodul Galati 2050
www.plusminusgalati.wordpress.com
Marius Mitran & Elena Stoian