Foto: Lucian Muntean

text: Valentina Iancu

Dialogul din 27 septembrie de la Ateneul Român dintre Herta Müller și Gabriel Liiceanu a stârnit polemici interesante în lumea culturală românească. Elita intelectuală discută de aproape două săptămâni replicile celor doi care au împărțit lumea culturală în două tabere. Pe de-o parte sunt cei care o admiră și o susțin (v. Ovidiu Șimonica în Observator Cultural); de cealaltă nemulțumiții care o critică (printre care Mircea Cărtărescu sau Nicolae Manolescu). Dilema Veche a propus-o pe Herta Müller la tema săptămânii. Și lista poate continua.Toate aceste articole, atitudini luate de intelectualii noștri; toate aceste spirite încinse demonstrează că aveam nevoie de un un laureat al Premiului Nobel pentru Literatură să ni se atragă atenția asupra unor probleme cu care societatea românească se confruntă în ultimii 20 de ani…

Foto: Lucian Muntean

Pe scena Ateneului am fost uimită să întâlnesc o femeie elegantă, modestă și cu un discurs rațional și argumentat despre probleme și perioade care în România sunt tratate cu manuși de catifea. O scriitoare care nu se laudă că a înțeles, nu dă lecții de viață sau de morală; povestește ce a trăit și își lasă cititorul să tragă concluzii și să înțeleagă. Nu sunt un radical; nu consider regimul comunist răul absolut, însă în seara de 27 septembrie am fost printre cei care au aplaudat sincer aproape fiecare replică pe care Herta Müller i-a dat-o lui Liiceanu. Pentru că. domnul filosof, a rămas încremenit în foile pregătite de acasă, care l-au adus în imposibilitatea de-a face față unui dialog deschis și sincer. Iar aplauzele „la scenă deschisă”, atât de criticate, au venit pentru că la 25 de ani am încă nevoie de modele, iar lumea culturală actuală nu se poate lăuda cu foarte multe.

Foto: Lucian Muntean

Lipsa disidenței probabil pentru cei mai mulți nu mai este un secret; de asemenea nici acceptarea tacită a regimului comunist de intelectualii de atunci; care s-au plasat în fruntea elitei culturale de acum! Problemele ridicate de Herta Müller la Ateneu ne îndeamnă pe noi toți să ne cunoaștem istoria, să cercetăm comunismul și să ne asumăm trecutul. Pentru că, perioada comunistă este o jumatate de secol de istorie încă sensibilă și cvasi-necunoscută. Despre care se emit păreri; condamnări etc. Însă lumea așa cum este prezentată în literatura Hertei Müller încă este prea puțin studiată, prea puțin înțeleasă. Experiența șocantă  a deportării în lagarele de muncă sovietice, radiografiată în ultimul roman al scriitoarei germane – „Leaganul respirației” mă face să cred că avem încă multe necunoscute în această istorie.

Foto: Lucian Muntean