Răzvan Botiș, Carmen Dobre și Adrian Matei s-au calificat în finala de la Viena!

Henkel România anunţă rezultatele preselecţiei locale a competiţiei Premiul Henkel pentru Artă 2010, organizată de Henkel Central Europe (Henkel CEE). Ca şi în 2009, competiţia s-a adresat artiştilor din domeniile desen, pictură, fotografie, video și instalație, care concurează pentru marele premiu în valoare de 7000 de Euro şi posibilitatea de a-şi expune lucrările în ţara natală şi în cadrul unei expoziții individuale la MUMOK, celebrul muzeu de artă din Viena.

Juriul local, format din Carola Chişiu, critic de artă, Adrian Guţă, Conf. univ. dr., şeful Catedrei de Istorie  şi Teoria Artei, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, şi Alina Şerban, curator şi istoric de artă, a avut sarcina să aleagă din cele peste 65 de înscrieri, cei trei artiști români care vor intra în procesul final de selecţie de la Viena.

Artiştii care vor reprezenta România în finala de la Viena sunt: Carmen Dobre (Fotografie), Adrian Matei (Video) și Răzvan Botiş (Instalație). Juriul a decis ca premiul local de 1.000 de euro, oferit de compania Henkel România, să meargă anul acesta la Adrian Matei, artist care “abordează teme relevante, legate de “eu” și de mediul social, într-o formă artistică minimalistă și concentrată”. (Adrian Guţă).

Cei trei artişti au impresionat juriul prin abordarea originală a unor teme complexe şi actuale, precum integrarea socială, construcţia identităţii sau responsabilitatea publică. “Arta lui Răzvan Botiş se rezumă la gesturi minore care pun în discuţie întreaga construcţie a gândirii, pentru a scoate la lumină noi sensuri, dilematice, ale identităţii obiectelor luate în discuţie” (Carola Chișiu), în timp ce „calitatea proiectelor artistice ale lui Carmen Dobre e dată de modul unic şi discret în care aceasta abordează aspecte problematice ale integrării sociale, marginalizării şi responsabilităţii publice”, şi-a motivat juriul decizia.

Înscrierile celor trei finalişti vor fi trimise la Viena, unde un juriu internaţional format din curatori si experţi se va reuni în septembrie pentru evaluarea tuturor lucrărilor înscrise, urmând să nominalizeze 5 artişti finalişti în cursa pentru marele premiu. Câştigătorul va fi anunţat în cadrul unei ceremonii de gală ce se va desfăşura la Viena în noiembrie 2010, în prezenţa celor cinci artiști nominalizaţi.

În perioada 24 iunie – 2 iulie are loc la MUMOK expoziția câștigătorului din 2009 a Premiului Henkel CEE pentru Artă, artistul bosniac Mladen Miljanovic. Expoziția intitulată „Museum Service” este parte integrantă a Premiului primit anul trecut.

Pentru mai multe informaţii despre competiție si ediţiile anterioare, puteţi accesa www.premiulhenkelpentruarta.ro sau pagina de Facebook a Henkel Art Award.

Pentru mai multe detalii despre această ediţie,  vă rugăm contactaţi:

 

 

Henkel s-a angajat, de peste 130 ani, să facă viaţa oamenilor mai uşoară, mai bună şi mai frumoasă. Companie prezentă în topul Fortune Global 500 şi în clasamentul celor mai admirate companii din Germania, Henkel oferă mărci şi tehnologii puternice, grupate în trei divizii: Ingrijirea locuinţei, Ingrijire personala si Adezivi Tehnologii. In fiecare zi, peste 50,000 angajati din 125 tari sunt dedicati sloganului Henkel “A Brand like a Friend.” In anul fiscal 2009, Henkel a inregistrat vanzari de 13,573 milioane euro si un profit operational ajustat de 1,364 milioane euro.