DanaARTGallery vă invită la vernisajul expoziţiei Portret de Familie al artistei Ilina Schileru

Proiectul de fotografie propus de Ilina SCHILERU se deschide către public marţi, 29 iunie 2010, ora 19:30, în spaţiul expoziţional al Galeriei MINUS UNU, The ARk – Bursa Mărfurilor. Expoziţie realizată în colaborare cu CIAC şi The Ark.

Curator: IRINA CIOS. Expoziţia este deschisă în perioada 29 iunie – 11 iulie 2010 de marţi până duminică între orele 11:00 şi 19:00, luni închis.

Mijloc de transport (de la Piaţa Unirii): tramvaiul 32, autobuzul 117, staţia Piaţa Chirigiu

Galeria DanaARTGallery

Misiunea noastră este de a pune la dispoziţie mijloacele prin care artiştii să se poată întâlni cu cei care le apreciază munca, cu cei care într-un fel sau altul interacţionează cu arta, cu cei care pur şi simplu iubesc arta şi au nevoie de ea. Acesta este motivul pentru care noi creăm conexiuni prin artă.

Este o uşă întredeschisă prin care se strecoară lumina. Încercăm să stârnim interesul celor care vizitează această galerie de artă să deschidă larg această uşă, să exploreze mai amănunţit şi să împărtăşească celorlalţi această experienţă.

Ne bazăm pe susţinerea celor care înteleg adevăratul sens al demersului nostru şi anume acela de a găsi cât mai multe căi prin care sa ne apropiem de artă şi să ne bucurăm de creaţiile artistiştilor.

Iar artiştii să aibă satisfacţia că munca lor este apreciată aşa cum se cuvine.

Pentru ca aveţi nevoie unii de alţii. (www.danaartgallery.ro)

Conceptul expoziţiei

Pornind de la ideea de referinţe de familie, păstrate foarte bine, vizual, în intimitatea căminului propriu, în spaţii special con­cepute pentru conservarea amintirilor – camera “cea bună” (deseori numită şi camera de oaspeţi şi folosită ca atare, în anu­mite ocazii), am cercetat deschiderea oamenilor unei comunităţi în a face publică intimitatea şi sentimentul de apartenenţă la istoria propriei familii.

Proiectul Portret de Familie este un proiect care se bazează pe fotografie, şi trasează un concept. Argumentul principal care stă la baza conceptului fotografic este dezvăluirea unei lumi care, spre deosebire de lumea modernă şi puternic urbanizată, funcţionează încă pe ideea de identitate prin legături de familie. Ca punct de pornire în proiectul meu am folosit fotografia de familie înrămată pe perete, una dintre formulele prin care oamenii îşi păstreză amintirile.

Povestea fiecărei fotografii în parte poate fi imaginată de privitor; atunci când am conceput proiectul l-am imaginat ca fiind purtătorul unei imagini aproape stranii pentru privitorul contemporan, care, privat de susţinerea poveştii, la primul contact cu imaginea, va fi forţat să îşi imagineze singur scenariul şi povestea celor fotografiaţi, îndemnându-l să problematizeze o imagine faţă de care se poate simţi atras, pe care, poate, o recunoaşte, sau care îi este complet străină, dar foarte curioasă. O imagine care vorbeşte despre o altă lume, una paralelă urbanului din noi.

Ilina Schileru

Ilina Schileru este absolventa Universităţii de Arte Bucureşti, Facultatea de Arte Plastice, cu lucrarea de Masterat Portret de Familie (2010). A absolvit secţia grafică şi a avut expoziţii personale în Bucureşti şi în Oneşti. Este un membru activ al DanaArtGallery, participând la expoziţii organizate în parteneriate cu diverse instituţii de artă.

Proiectele sale problematizează diversitatea şi varietatea identităţii culturale, sondează medii de existenţă, structuri sociale, şi cercetează obiceiuri şi cutume din aceste medii. Se exprimă prin tehnici diverse de la grafica de şevalet, la fotografie, film şi medii experimentale.

www.ilinaschileru.ro

e-mail: [email protected]