“Fotografiaza asta: Putem pune capat saraciei”


Localnici din Chef Makuni Village, Zambia. foto Lucian Muntean


MAE anunta lansarea concursului anual de fotografie organizat de ONU în scopul evidentierii eforturilor de eradicare a saraciei si a foametei la nivel global MAE încurajeaza fotografii români, profesionisti si amatori, sa participe la concursul de fotografie ‘Picture This: We Can End Poverty’ (“Fotografiaza asta: Putem pune capat saraciei”), lansat de Organizatia Natiunilor Unite (ONU), care se va derula în perioada mai-septembrie 2010.

Scopul acestui concurs este evidentierea eforturilor Millennium Development Goals – MDGs (Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului) de reducere pâna în 2015 a problemelor sociale majore: saracie, foamete extrema, mortalitate materna si infantila, lipsa accesului la educatie si asistenta medicala. Picture This: We Can End Poverty este un concurs international de fotografie, al carui scop este sa atraga atentia – într-o perspectiva pozitiva – asupra modului în care oamenii din toata lumea contribuie la atingerea Millennium Development Goals – opt obiective convenite de liderii lumii pentru reducerea la jumatate a saraciei extreme pâna în 2015.

Aceste obiective se refera la: eradicarea saraciei si foametei extreme; asigurarea educatiei primare; promovarea egalitatii de gen si valorizarea femeii; reducerea mortalitatii infantile; îmbunatatirea sanatatii maternale; combaterea HIV/SIDA, malariei si a altor boli; protectia mediului în contextul dezvoltarii durabile si promovarea unui Parteneriat Global pentru Dezvoltare.

Chef Makuni Village, este un sat la cativa kilometri de Cascada Victoria din Zambia /foto Lucian Muntean

Competitia din acest an este deosebit de importanta deoarece coincide cu Summit-ul ONU privind Millennium Development Goals, denumita oficial Întâlnirea Plenara la nivel înalt a Adunarii Generale a ONU, care va avea loc în perioada 20 – 22 septembrie 2010 la New York, ocazie cu care liderii mondiali vor încerca sa accelereze progresul împotriva saraciei si sa stabileasca o agenda de actiuni concrete pentru atingerea celor opt obiective pâna în 2015. Evenimentul este organizat de Program Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (United Nations Development Programme – UNDP), în parteneriat cu Olympus Corporation, Fundatia Agence France-Presse (AFP) si Departamentul de Informare al ONU (DPI). Fotografiile câstigatoare vor fi expuse pe perioada Summit-ului, urmarind astfel atribuirea unei fatete umane programului MDG. Pentru informatii suplimentare referitoare la regulamentul si conditiile de participare, recomandam site-ul oficial al concursului, respectiv: http://picturethis.undp.org/, care poate fi accesat si de pe site-ul MAE.

Informatii suplimentare Regulamentul concursului prevede ca participantii sa se înscrie, fie la sectiunea dedicata profesionistilor, fie la cea a amatorilor si sa posteze pe site-ul special dedicat evenimentului trei fotografii, care sa reflecte progresul înregistrat pe unul din cele opt Obiective de Dezvoltare ale Mileniului. Juriului va fi compus din cinci membri, respectiv: actorul Antonio Banderas – ambasador ONU al bunavointei, Paola Messana, director al Biroului AFP din New York, Mark Garten, director al Departamentului Foto al ONU, Alexandra Avakian si John Isaac – amândoi fotografi premiati international. În plus fata de cei trei câstigatori din fiecare categorie, profesionisti si amatori, va exista si un premiu “People’s Choice”, care va fi stabilit în urma voturilor publicului online. Fotografiile câstigatoare ale editiei din 2009, dedicata problemei schimbarilor climatice si degradarii mediului în Africa – “Picture This: Caring for the Earth” – au fost adunate într-o expozitie itineranta în Geneva, Johannesburg, New York, Osaka, St Louis – Senegal si Tokyo, câstigatorii fiind intens mediatizati.