“Corneliu Baba, de la Craiova la Madrid”

Vineri  7 Mai 2010, va avea loc, în Espacio Niram din Madrid şi, concomitent, în Muzeul de Artă din Craiova,  dezbaterea şi prezentarea “Corneliu Baba, de la Craiova la Madrid”, dedicată Marelui Maestru al picturii româneşti, Corneliu Baba, considerat de critică drept cel mai mare portretist român, în organizarea  Directorului Centrului Eugen Ionescu din Slatina, George Smarandache.

Evenimentul se va desfăşura pe linia Madrid, cu invitaţii  din Espacio Niram: galeristul Antonio Calderon de Jesus, istoricul de arta Lara Gala, directorul Revistei Niram Art Fabiani Belemuski, Directorul Revistei Madrid en Marco Hector Martinez Sanz, artistul plastic Tudor Serbanescu, jurnalistul cultural Tales Jaloretto şi Craiova, cu participarea prin video-conferinţă a invitatului special, Directorul Muzeului de Artă din Cetatea  Băniei Florin Rogneanu, a fotografului Valeriu Ciurea şi a organizatorului, Florin Smarandache, transmisiune din  Muzeul de Artă din Craiova. Criticii şi artiştii plastici spanioli şi români vor prezenta publicului format din studenţi de la Academia de Arte Frumoase din cadrul Universităţii Complutense din Madrid, operele maestrului Corneliu Baba.

Corneliu Baba s-a născut la Craiova, la 18 noiembrie 1906, iar Muzeul de Artă din oraşul său natal  găzduieşte mai multe lucrări ale sale, care vor fi prezentate publicului din Madrid printr-un tur al Muzeului de Artă din Craiova, oferit în direct spaniolilor.

Nu este o simplă coincidenţă ca oraşul Madrid să găzduiască o astfel de întâlnire binaţională. Deşi ar fi putut fi considerat demodat pentru un pictor din secolul  al XX-lea, Corneliu Baba lucra în tradiţia Marilor Maeştri iar multe din lucrările sale, amintesc de operele Maeştrilor spanioli, în special Francisco Goya.

Evenimentul din Espacio Niram aparţine ciclului de realizări culturale menite să atragă atenţia iubitorilor de artă din Spania asupra valorilor artei româneşti (cum au fost dezbaterile despre Nicolae Grigorescu versus Renoir sau Constantin Brancusi versus Picasso). Tot cu acelaşi obiectiv de sensibilizare a publicului spaniol pentru arta românească, Revista şi Editura Niram Art au instituit Trofeul de Pictură Corneliu Baba, care va fi decernat în cadrul Festivităţii Premiilor Niram Art 2010, de la sfârşitul lunii mai, alături de alte premii.

Muzeul de Artă din Craiova este renumit pentru Cabinetul Brâncuşi, care găzduieşte o serie de sculpturi ale lui Constantin Brâncuşi şi pentru valoroasa colecţie de artă naţională.