HAITI o insulă minunată

4 – 23 martie 2010

Curator : Natacha Giafferi-Dombre (Galeria Marassa Trois, Paris)

VERNISAJJOI, 4 martie, 17h00 (Muzeul de Artă)

CONFERINŢĂ: VINERI, 5 martie, 17h00 (Muzeul de Artă)

Haiti, un popor de pictori rezistând realităţii, Natacha Giafferi-Dombre

Este o mare premieră în România şi în Europa de est organizarea unei expoziţii despre arta unică din Haiti, organizată ca omagiu pentru îndrăgita comunitate artistică a unei ţări mici din lumea francofonă, recent lovită de un cutremur violent.

În parteneriat cu Muzeul de Artă din Timişoara, Galeria Marassa Trois din Paris şi responsabila sa Natacha Giafferi-Dombres care va fi curatoarea expoziţiei.

PICTURI (expuse la Muzeul de Artă)

17 pânze din colecţia personală a lui Jacques Bartoli, din Port-au-Prince, şi a familiei Dombre şi Giafferi, din Paris. Regăsim în această colecţie atât primitivi, cât şi naivi, simbolişti sau contemporani. Unele opere au fost expuse în 2007 în oraşul Suresnes, altele au fost expuse în luna aprilie 2008 în Galeria Marassa Trois. De manieră generală, selecţia se vrea mai degrabă o fereastră deschisă spre o varietate de stiluri decât o pretenţie la exhaustivitate.

ORIFLAME (expuse la CCF)

16 oriflame perlate şi paietate (steagurile, drapelurile voodoo, care iniţial erau purtate în timpul ceremoniilor cu ecou atât în arta Yoruba din Africa de Vest cât şi în icoanele creştine, catolice sau ortodoxe), opere ale unor artişti recunoscuţi, precum Georges Valris, Maxon Scylla, Doamna Moreau, Christian Dorleus sau Nadine Fortilus.

Galeria Marassa Trois îşi trage numele  de la o identitate voodoo foarte luptătoare .

Fondată de o antropoloagă specialistă Haiti  şi mai pe larg spus în universurile post-coloniale, galeria are ca şi obiect declarat artele sacre şi populare, de « aici » şi « din altă parte ». Programarea sa se doreşte a fi deschisă creaţiilor contemporane sau folk venite din Africa sau America, precum arta de inspiraţie rituală sau religioasă.

Expozitie organizată în parteneriat cu firma Technical Die – Casting SRL

O anexa a expozitiei va fi prezentata si la CCF