fdp_pic_feb_028-14 Februarie  2010

Teatru lectură –  selecţie de texte de Wolfgang Klein din volumul Izvorul Fericirii
Sala Mică, etaj II
12.02.2010, 20.00 h (50 min)

Regia: Adela Iancu
Texte în lectura actriţei Anca Hanu (Teatrul Naţional Lucian Blaga, Cluj)
Intrare: 10 RON. Biletele se găsesc la Sala Mică, Agenția de bilete a Teatrului Național Lucian Blaga, Galeria Quadro.

[email protected], 0749 955 707

Mihuţ Boşcu – How it’s made
Galeria Laika, etaj III
joi & vineri pe bază de programare

Studiul habitatului uman este preocuparea pe care artistul Mihuţ Boşcu o promovează cu recenta sa replică a habitaclului celebrului căţel Laika.
Sculptura, realizată în mărime naturală, ce păstrează proporţiile şi mecanismele navetei cu care Laika a navigat pe orbită în premieră mondială, este construită din materiale reciclate, obiecte găsite şi modificate cu o precizie inginerească. Obiectul creat de Mihuţ este un monument al nomadismului, dar şi al cruzimii umane. Este un “reminder” că omul e o fiinţă profund preocupată de evoluţie. Alături de bomba atomică, experimentul Laika redefineşte coordonatele secolului XX.

[email protected], www.laika.ro, 0745 438316

Thomas Canto – Gravitè B
ZMart gallery, etaj III
22.01.2010 – 15.03.2010, marţi – sâmbătă 16.00 – 19.00 h

După debutul său ca şi artist graffiti, Thomas Canto s-a orientat rapid către alte medii de expresie, pânze şi arhitecturi imaginare, caligrafie dinamică, light painting şi chiar şi body painting. În eterogenitatea lor, aceste discipline împărtăşesc anumite puncte comune: mişcarea, elementul de bază a fiecărei linii sau pete de culoare, şi o căutare constantă a echilibrului. Dacă pictura lui îşi găseşte sursa de inspiraţie în imaginație şi constituie o creaţie structurată, în ceea ce priveşte celelalte discipline există o dorinţă arzătoare de a-şi căuta mediul artistic potrivit astfel înct să o poată personaliza şi îmbogăţi.

www.zmartgallery.com, [email protected], 0724 593 369, 0741 319 472

Alice Tomaselli – Mihai
Galeria Sabot, etaj II
12.12.2009 – 12.02.2010, marţi – sâmbătă 16.00 h – 20.00 h

Sabot are plăcerea să vă invite la prezentarea proiectului Mihai, un display care va cuprinde lucrări recente ale artistei italiene Alice Tomaselli.
Manipulând medii diverse – de la fotografie la pictură, de la video la performance – practica lui Alice Tomaselli pare să reflecte determinarea de a surprinde caracterul primordial al creaţiei artistice, care e în mod deliberat haotic şi imun la puterea ’comodificării’. Pe de altă parte, Alice Tomaselli caută în mod explicit să-şi însuşească metode noi şi tradiţionale de producţie şi de expunere a obiectului artistic, de la tehnica mulajului la modelaj, de la broderie la silkscreen.

Cu ocazia expoziţiei va fi lansată o publicaţie concepută de Alice Tomaselli în colaborare cu Sabot, care va include prezentarea portofoliului recent al artistei şi un interviu condus de co-fondatorul Sabot, Marcel Janco.

www.galeria-sabot.ro, [email protected], 0723 224 105

Smaranda Almăşan
Showroom, etaj IV
luni-vineri 16.00 – 20.00 h

Showroom-ul va găzdui o parte din colecţia pentru toamnă-iarnă 2009/2010. Prezentarea colecţiei se face printr-o instalaţie concept realizată de artistul Mihuţ Boşcu, care caută să pună în evidenţa idea care a stat la baza colecţiei: lumina solară si cea artificială manipulează individul, dar şi ambalajul său. În acest context, puloverele devin prea largi, cămăşile nescrobite se evaporă, intemperiile cotidiene transformă albul şi negrul. Intenţia nu e trasarea vreunui profil psihologic, caracterizarea unui personaj sau scoaterea din context a unui individ si plasarea lui in alt spaţiu, ci o urmărire în timp a influenţei mediului exterior asupra obiectului îmbrăcat.

www.smaranda-almasan.com, [email protected], 0742 212 886

Contact Impro Jam
Sala Studio, etaj I
În fiecare sâmbătă 15.00 – 18.00 h

Contact Improvisation poate fi practicat solo sau în grup. Întâlnirile în grup sunt numite JAM, manifestări similare celor ale muzicienilor de jazz care se întâlnesc şi cântă împreună pentru a explora limitele formei.

GroundFloor Group – www.groundfloor.ro, Kelemen Kinga – 0748 144 322

Your brain on drums (atelier deschis de percuţie şi ritm)
Sala Studio, et. I
În fiecare marţi, 20.30 – 22.00 h

Sunt bineveniţi: cei care nu au bătut niciodată la o tobă, dar îşi doresc să înveţe, cei care doresc să înveţe să comunice şi să se exprime prin ritm, profesionişti căutând libertatea de exprimare, căutători şi căutătoare – oameni dispuşi la joacă. Cei interesaţi se pot alătura cursului orişicând. Nu se percep taxe fixe. Contribuţia e liberă.

Asociația Arta Capoiera, Adi Cimpoeşu – 0751 835 599, Bogdan Rakolcza – 0757 559 274

Capoeira Angola
Sala studio, etaj I
Luni 19.00 – 21.00 h, miercuri 20.00 – 22.00 h, duminică 17.00 – 19.00 h

Capoeira Angola, venind din Brazilia cu rădăcini africane e luptă şi joc, dialog al corpurilor, învăţământul de a improviza şi a se exprima ca individ în muzică, în cântare şi în mişcare, în cercul „fermecat” de capoeira, şi în prelungirea lui firească: în viaţa de zi cu zi. Responsabilul pentru cursuri este Bogdan Rakolcza (Flexivel), elev ale grupurilor Capoeira Angola Mae Köln (Contramestre Rogerio), şi FICA Bahia (MestreCobra Mansa, Mestre Valmir). Interesaţii sunt oricând bineveniţi să participe la antrenamente. E nevoie doar de o pereche de adidaşi uşori, şi haine lejere.

Cursul se bazează pe contribuţii voluntare din partea participanţilor.

Asociația Arta Capoiera – Bogdan Rakolcza, 0757 559274, [email protected]59274, [email protected]

http://groups.yahoo.com/group/capoeiracluj

Unde / Hol / Where: harta_fdp_nl

Fabrica de Pensule
www.fabricadepensule.ro

Cluj, Henri Barbusse nr. 59-61

Corina Bucea – [email protected]
0725 530 105


Fabrica de Pensule este un spaţiu de creaţie şi difuzare a artei contemporane sub forma unui centru cultural independent. Proiectul este iniţiat de un grup de artişti, curatori, producători şi manageri culturali din Cluj animaţi de ideea că arta creează un impact real asupra comunităţii.

Az Ecsetgyár az alkotás, a kortárs művészetek tere. Független kulturális központ, melynek kezdeményezői kolozsvári művészek, kurátorok, kulturális menedzserek, akik hisznek abban, hogy a művészetnek valós kihatása van a közösségre.

Fabrica de Pensule / The Paintbrush Factory is a collective space of production and distribution of contemporary art as an independent cultural center. The project is initiated by a group of artists, curators, cultural managers and producers from Cluj, animated by the idea that art creates a real impact on the communities.