draft-est-vest-20“Est/Vest. 20” este proiectul colaborativ a doi artişti vizuali Aurel Tar şi Mihai Zgondoiu, cu aportul unui sound-mix de Florin Tomescu. Aniversând 20 de ani de la Revoluţia Română şi de la căderea Zidului Berlinului “Est/Vest 20” alătură cele două feţe simbolice ale Cortinei de Fier. Călătoriile alegorice ale lui Aurel Tar sunt imagini ale mixajelor identităţilor naţionale în cei douăzeci de ani, în timp memoria pierdută a reprezentărilor libertăţii Revoluţiei este recuperată şi resemnificată de Mihai Zgondoiu. Fuziunea vizuală este susţinută de instalaţia de sunet a lui Florin Tomescu ce amestecă sunetele Revoluţiei Române cu cele ale căderii Zidului Berlinului. Dincolo de moda sentimenală a brandului revoluţiei anticomuniste, de arta făcută în folosul comunităţii, ori de condamnarea ei politică “Est/Vest. 20” este la propriu suspendarea prezentului într-o instalaţie artistică.  – Cosmin Năsui / curator

20.rEVOLUTIE

“Proiectul 20.rEVOLUTIE? reconstituie principalele şabloane vizuale ale Revoluţiei române din 1989. Memoria zidurilor acelor zile de sfârşit a epocii Ceauşescu a fost acoperită după 20 de ani de tranziţie de păcură, vopsea şi indiferenţă. Un proiect care propune, reconstituirea primelor graffiti ale revoluţiei române. Sloganuri precum „Libertate”, „Jos Comunismul”, „Victorie”, Deşteaptă-te române”, „Jos Dictatorul” “Armata e cu noi”, “România liberă”, trebuie să facă parte din memoria noastră vie! Aceste manifeste alături de care s-au jertfit oameni, nu mai au aceeaşi încărcătură emotională, ori sens ca acum 20 de ani. Amintirile ’89 dispar treptat precum fotografiile voalate. Memoria zidurilor Revoluţiei române este aproape inexistentă, este oarbă.

Cele şapte picturi pe pânză (150x150cm) marchează principalele fotograme din ‘89, la care se adaugă sloganuri scrise în limbajul Braille. Sunt frânturi de memorie, instantanee ce simbolizează ieşirea poporului român de sub dominaţia comunistă. Imaginile create sunt de factură grafică. Ele ne aduc aminte de manifestele răspândite de-a lungul istorie în scop de propagandă. Imaginile sunt simplificate, linia lor este una tăioasă asemeni xilogravurii (prima tehnică de multiplicare), tocmai pentru a reda mesajul cât mai exact şi concis.

Folosirea limbajului Braille aduce o cheie importantă în faţa întrebărilor noastre legate de decembrie ‘89: a fost, sau nu a fost rEVOLUTIE? Poporul român s-a decimat singur ca într-o luptă de orbi. Speculaţiile cum că ar fi fost o lovitură de stat militară încep să prindă contur la 20 de ani de la tragicele evenimente.” – Mihai Zgondoiu / artist vizual

Exit and Transfer Information

Se împlinesc 20 de ani de când România a ieşit dintr-o cruntă opresiune. Peisajul cenuşiu al deceniilor de dictatură începe sa se coloreze, apar culorile libertaţii.

Deşi a fost o binecuvântare, “Libertatea” castigată intr-un mod dramatic în Decembrie ’89  a adus in aceşti 20 de ani un sentiment de nesiguranţă şi derută.

Proiectul meu este conceput  in spiritul EAST SIDE GALLERY Berlin şi işi propune să vorbească despre intâlnirea naţiunilor.

A fost o euforie de moment sau un sentiment de circumspecţie s-a asezat de la Vest la Est şi de la Nord la Sud, în locul “Cortinei de Fier”?  – Aurel TAR / artist vizual