monument_web

Centrul de Introspectie Vizuala

Str. Biserica Enei 16, sec. 1, Bucuresti

Curatori: Vít Havránek & Zbyněk Baladrán

Deschidere: Miercuri, 30 septembrie, ora 19.00 in prezenta celor doi curatori

www.monumenttotransformation.org

www.pplus4.ro

Din 30 septembrie si pana pe 13 noiembrie 2009, Centrul de Introspectie Vizuala prezinta Monument to Transformation, un proiect initiat de teoreticianul si curatorul Vít Havránek, director al centrului de arta contemporana tranzitdisplay Praga si de artistul si curatorul Zbyněk Baladrán. Monument to Transformation prezinta rezultatul a mai mult de doi ani de cercetare dedicata „transformarii sociale”. Conceputa ca spatiu imaginativ si analitic, expozitia de la Bucuresti permite vizitatorului sa observe si sa reflecte asupra proceselor schimbarii, declansate odata cu caderea cortinei si continuate, intr-o anumita masura, pana in prezent. Modul in care acest subiect este abordat este influentat de un sentiment de afiliere la aceste schimbari care ne afecteaza inca si astazi. In consecinta, proiectul reprezinta o incercare de a examina „transformarea” ca pe un proces “trait”si care se incheie treptat.

Cercetand procesele transformarii, cei doi curatori au abandonat teoriile reductioniste ale regiunii din care provin si pe care o reprezinta, extinzand analiza lor asupra unor productii artistice si teoretice ce suprind transformarile din tari precum Spania, Coreea de Sud, Indonezia, Rusia, Azerbaijian, Germania, Albania si Polonia. Incercarea de a formula caracteristicile trans-locale ale transformarii a presupus abandonul constructiei stigmatizante a asa-zisei “Europe de Est” si alegerea unei noi harti diferite a lumii aflate in transformare.

Expozitia va prezenta mai multe lucrari unice, referinte ale perioadei investigate. Vor fi prezentate lucrari de Babi Badalov, Fernando Sanchez Castillo, René Gabri & Ayreen Anastas, Lise Harlev, Anibal Lopez, Peggy Meinfelder, Anatoly Osmolovsky, Anggun Priambodo, Artur Zmijewski.

Eveniment organizat de: tranzitdisplay si Centrul de Introspectie Vizuala

Partener principal: Fundatia ERSTE

Cu sprijinul: Ministerul Culturii din Republica Ceha, Centrul Ceh, Centrul European de Cultura Sinaia, Czech Airlines, Pilsner Urquell

In parteneriat cu: UAP, Sato Art, Fabrik

Parteneri media: 24-FUN, Arhitext, Arhitectura, cocormediachannel, 9am.ro, port.ro, HotNews.ro, feeder.ro, studentie.ro

Foto afis: Anatoly Osmolovsky | Way to Brobdingnag | (Osmolovsky / Majakovskij) | 1993 | courtesy of the gallery pop/off/art