“Memorialul Sîrbu”, evenimentele sunt organizate de caricaturistul Ion Barbu, la Petrila

http://www.thebarbu.ro/

id-sarbu-150x150

 locuitorii din Petrila il comemoreaza pe  Ion Desideriu Sîrbu, figura cea mai emblematică a oraşului. Desfăşurate sub egida „Zilele Sîrbului”, manifestările de omagiere a celui care a fost romancier, eseist, filozof, profesor de română, dar şi miner (câteva luni de zile) şi deţinut politic (timp de şapte ani), vor avea loc sâmbătă şi duminică, reunind în estul Văii jurnalişti şi artişti de seamă. Astfel, şirul evenimentelor va fi deschis începând cu orele 17.00 de un happening pe platoul Casei de Cultură din Petrila, intitulat „25 de apariţii ale Sîrbului pe soclul ex-soldatului sovietic”. Începând cu orele 20.00 seara muzicală va fi deschisă de către recitalul formaţiei „Acum”, un cvartet bucureştean cu tente folk, dar şi cu abordări ale unor ritmuri variate, cu interpretări ale unor balade celebre, dar şi ale creaţiilor proprii. Vor fi urmaţi de către formaţia de muzică bizantină şi contemporană „Einuiea” din Bucureşti, iar seara va fi încheiată de recitalul celor de la „Andra & Fusion Music”, proveniţi dintr-o altă capitală de această dată, cea a Moldovei, ieşenii promiţând un recital de excepţie, având la activ apariţii scenice alături de nume ultrasonore ale scenei muzicale româneşti de elită (Cargo, Kumm, Urma, Berti Barbera sau Maria Răducanu).
Ziua de duminică va fi mai plină, deschisă la orele 10.00 de un alt happening, “Prima defilare din Petrila de după ultima a trupelor sovietice eliberatoare”, cu plecare de la Casa Memorială Ion D. Sîrbu din Petrila şi cu sosire la Primăria oraşului Petrila. La orele 16.00 va avea loc lansarea revistei „Nirvana Socială” precum şi lansarea cărţilor “Premiile anuale Ion D. Sîrbu / 15 versus România” şi “Recurs la metoda copilăriei lucide”. Lansările de carte vor fi urmate de către premiera de gală a filmului “Sîrbu, tot pe loc, pe loc, pe loc!”, un produs al regizorului Hanno Hofer (membru al celebrei formaţii de blues Nightloosers) împreună cu operatorul Oleg Mutu, realizat cu sprijinul mini-actorilor de la Şcoala Generală I.D. Sîrbu din Petrila. Premiera va fi urmată de către un workshop, “Atelierul de carte”, care va avea loc la Muzeul Ţăranului Român.
Începând cu orele 18.00, compania Dan Puric va susţine spectacolul de pantomimă „Toţi cinci”, după care, începând cu orele 21:00, vor cânta pentru invitaţi timişorenii Marcela Chifu şi Călin Lupu.
Seara va fi încheiată de recitalul trupei rock „Noise Reduction” din Bucureşti, o formaţie unicat în sensul că este alcătuită numai din reprezentanţi mass-media, jurnalişti şi fotoreporteri.

sursa http://gazetavaii.ro/eveniment/i-d-sirbu-la-el-acasa

http://www.thebarbu.ro/